Nepoctiví zaměstnanci trápí celou řadu provozovatelů restaurací, barů, či heren. Část zaměstnanců nastupuje rovnou se zlým úmyslem. Častěji ale zaměstnanec nastoupí bez nekalých úmyslů, a k nejrůznějším formám okrádání začíná docházet až později, kdy se naučí, jak systém funguje, a uvidí v něm nějako skulinku, kterou pak využije k vlastnímu obohacení. Ne nadarmo se totiž říká, že příležitost dělá zloděje. Podívejme se na nejčastější triky, které nepoctiví zaměstnanci využívají.
Rozlévání vlastních nápojů
Naprostou klasikou je, že si číšník do baru přinese vlastní alkohol, který následně rozlévá, a utržené peníze si dává bokem k sobě do kapsy. Účtenky zákazníkům nenosí buď vůbec, nebo si vymyslí nějakou výmluvu, že to omylem naúčtoval jinému stolu.
Čepování pod míru
Když číšník načepuje několik nápojů pod mírou, vznikne mu přebytek, který když následně vydá bez účtenky, tak mu peníze zůstanou v kapse, aniž by v pokladně vzniklo manko, či by něco chybělo.
Odebírání si surovin pro vlastní potřebu
Ve chvíli, kdy nejsou veškeré porce jídla přesně zvážené, vzniká prostor pro to, si něco ulít k sobě domů, a vykázat to jako spotřebované pro přípravu pokrmů.
Dodatečné stornování položek z úču
Čísník standardně přinese účtenku, za kterou zkasíruje peníze. Na konci směny pak ale některé účtenky, nebo jejich části vystornuje, a peníze, které se pak jeví, že jsou v kase navíc, si vezme.
Nenaúčtování položky s očekáváním vyššího dýška
Číšník jakoby zapomene naúčtovat nějakou položku (typicky pití) na účet, a sdělí zákazníkovi, že ten účet už opravovat nebude, a že to teda bude mít zákazník zdarma. Většina zákazníků má pak tendenci navýšit dýško o cenu daného nápoje.
Jak krádežím zabránit?
Člověk nemůže být všude, a nikdy nemůže ohlídat vše, nicméně existují způsoby, jak snížit množství krádeží na minimum.
- Pořídit kvalitní registrační pokladu, která znemožňuje machinace s účty.
- Porovnávat statistiky prodejů jednotlivých číšníků (například, pokud jeden číšník má na účtenkách o hodně méně nápojů než zbytek, je pravděpodobné, že vás okrádá).
- Skrytá kamera snímající pokladnu, a prostor kde se operuje s penězi.
- Skrytý kamerový systém v kuchyni, a u východů sloužící k odhalení zlodějů surovin.
- Má-li některý číšník výrazně více dodatečných oprav účtenek, než zbytek zaměstnanců, zaměřte se na něj.
- Investujte jednou za čas do mystery shoppingu ve vaší provozovně.
Vhodné skryté kamery
Světelná citlivost
Vzhledem k tomu, že v restauracích či barech je často špatné osvětlení, je nutné buď zvolit kvalitní skrytou kameru s vysokou světelnou citlivostí, což poskytují zejména kamery od vyhlášeného výrobce LawMate. Druhou možností je využítí skryté kamery s nočním viděním.
Podívejte se na seznam kamer s nejlepší světelnou citlivostí v naší nabídce, včetně ukázkových videí.
Typ kamufláže
Do gastro zařízení se dokonale hodí například skrytá kamera v PIR čidle, či kouřovém senzoru.
Případně je možné využít kamerové moduly, které je možné na místě zabudovat do předmětu dle potřeby.
Doporučené skryté kamery do baru či restaurace
Diskuze
Do diskuse mohou přispívat pouze registrovaní a přihlášení uživatelé.